Du kjenner det kommer fra hjertet når Per Edgar Kokkvold snakker om ytringsfrihet. Det gjorde han på Sjøstjernen forleden torsdag. Frogn Næringsråds medlemmer, venner, familie og kjente satt som nytente ”fredslys”.  Oppmerksomt lyttende til Kokkvolds lavmælte, men likevel sterke budskap, om betydningen av å kunne ytre seg om nær sagt alt, med ett unntak.

Den fredsommelige lederen av Kringkastingsrådet fremstår nesten krigersk når han forteller om hvordan enkelte påberoper seg retten til å kneble ytringsfriheten til fordel for egne tanker, synspunkter, ideer og religion.

Selv havnet han ufrivillig midt i den hatefulle ”dødsbataljen” omkring ”Muhammed-tegningene”, som først ble offentliggjort i Jyllandsposten. Ved en feiltagelse ble bildet av Kokkvold, som generalsekretær i Norsk Presseforbund i Norge publisert internasjonalt som ansvarlig for tegningene i den nevnte danske avis. Det ble en ubehagelig periode med politibeskyttelse og mye oppstyr. Selv tok han det med fatning. -Jeg dør gjerne for ytringsfriheten, men helst ikke på grunn av en misforståelse.

Kokkvold er ikke til å misforstå når han understreker betydningen av ytringsfriheten for de svakeste i et hvert samfunn. "Den er mindre viktig for makthavere", sier mannen som hater autoriteter og holder George Orwell som sin favorittforfatter. "For alle maktutøvere er ytringsfriheten noe de helst vil kneble."

Kokkvold får oss til å reflektere over det  meningsløse som oppstår når de krenkede skal bestemme hvordan de som krenker skal straffes. I mange land bringes ikke folk bare til taushet ved knebling. De skjærer hodet av dem. "Alle må ha en grunnleggende rett til å yre sin mening. Om alt."

Kun en ting er hellig og ukrenkelig.

Menneskeverdet.

 


Notice: Undefined property: stdClass::$urla in /home/fnrnonja/public_html/templates/fnr_2013/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default_links.php on line 20

Notice: Undefined property: stdClass::$urlb in /home/fnrnonja/public_html/templates/fnr_2013/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default_links.php on line 20

Notice: Undefined property: stdClass::$urlc in /home/fnrnonja/public_html/templates/fnr_2013/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default_links.php on line 20